…niti se može izjednačiti sa životom. TENIS NIJE BORBA NA ŽIVOT I SMRT! Tenis se ne igra da bi postao broj jedan ili da bi se uvrstio među prvih deset na svjetskoj rang listi  ili da bi postao “profi” igrač. U ovoj igri radi se o tome tko ste Vi i kako se razvijaju Vaše unutarnje vrijednosti. Vrijednost neke osobe ne može se nikad mjeriti shodno tome da li si izgubio ili pobijedio, to jest porazom ili pobjedom.

Tenis je životno iskustvo koje koristi razvoju Vaše ličnosti. Ne radi se o tome da se sakupljaju pokali, naslovi, osvajaju turniri… već se radi o tome kakve posljedice ima ova igra za Vas kao osobu: osjećate li se pri tom dobro ?

Tenis Vas može poućiti mnogo toga: u htjenju da nešto postignete u životu, da prekoračite svoje granice, da steknete neke nove sposobnosti i vještine, da ovladate svojim strahovima i sumnjama… i to je ono isto u tenisu i u životu. Ta borba trebala bi Vas kao osobu ojačati a ne oslabiti.

Trebali biste igrati tenis jer je to prekrasna igra i jer je dobra za Vas. Vrijeme, novac i ostale žrtve za taj sport isplativi su samo na tim osnovama. I ako pri tom, usput postanete uspješan igrač, tada je to ona točka na i. Ne radi se o tome da postanete jedan od najboljih, odlučujuće je da li će te zadržati pravilan odnos prema tom sportu. To što će te od svega toga dobiti , vrijedno je te cijene, neovisno od Vašeg mjesta na rang listi.

Promatramo li tenis sa distance tada je tenis zapravo prilično “šašava”, beznačajna igra u odnosu na život i smrt. Biti dobar čovjek, biti zadovoljan sam sa sobom, voljeti život to su važne stvari u životu. Pogoditi lopticu na teniskom terenu nije najvažnije u životu, ali nam se ponekad može činiti da je to tako.

IGRAČ JE ISTA OSOBA KADA STUPA NA TEREN I KAD ODLAZI S NJEGA BEZ OBZIRA DA LI JE POBIJEDIO ILI IZGUBIO !!!

James E. Loehr  ” Tennis im Kopf – der mentale Weg zum Erfolg ”  ( Howard Schoenfield )

 

 

 

 

Advertisements